Ismertető
Tartalom
Vélemények
A szerzőről

Gállné Gróh Ilona

Ringató - Énekeljünk és játsszunk a legkisebbekkel!

Megjelenés2009-00-00
Méret: 21 x 23 cm
Terjedelem80
Kötéskeménytáblás, CD segédanyaggal
ISBN9789639950207
Jelenleg nem rendelhető.

Ár: 3 980 Ft

Internetes ár: 3 184 Ft

Megrendelés

 
Nyomtatott formában
3 184 Ft

A közös éneklés és játék életre szóló élmény kisgyereknek és felnőtteknek egyaránt! Több mint 100 dal, mondóka, ölbeli játék, hangutánzó mese egy könyvben CD-melléklettel. Szülőknek, nagyszülőknek, gondozónőknek, óvónőknek!

"Énekeljünk és játsszunk a legkisebbekkel!" - szól a könyv alcíme. A Ringató-foglalkozások élményeiből született ez a könyv, amely felnőtteknek íródott: szülőknek, nagyszülőknek, gondozónéniknek, óvónéniknek.

Bőséges gyűjtemény; mindenki talál benne kedvére valót. Belekerült néhány olyan magyar népdal is, amit szívesen énekeltünk a foglalkozásokon az anyukákkal, de talán van, aki azt gondolja: nahát, ez nem gyerekdal! Mégis itt van, mert szerettük, mert szép, mert jó ezeket is elénekelni."

CD-segédanyaggal a daltanuláshoz!

ÚJ FOTÓKKAL ISMÉT MEGJELENT!

                                                     
Részlet a könyv bevezető szavaiból:

Mielőtt játszunk és énekelünk…


 
Mi is az a Ringató foglalkozás? – Énekóra. Olyan énekóra, ahol a szőnyegen ülünk, nem padokban. Ahová felnőttek jönnek kisgyerekekkel, akár néhány hónapos babákkal. Ahol nem kötelező énekelni, de mégis mindenki szívesen teszi, örömmel jön, és várja a legközelebbi találkozást. Olyan anyukák, apukák, nagyszülők járnak ide, akik szívesen énekelnek, játszanak együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben. Akik maguk is úgy érzik, fontos az, hogy a művészetek eszközeivel neveljünk. Ezeknek a Ringató foglalkozásoknak élményeiből született ez a könyv.

Lapozom a könyvet – Az oldalak megelevenednek. Kedves, kedvelt ölbeli játékaink, mondókáink, dalaink sorakoznak egymás után. Mindegyikről eszembe jut egy emlék, egy történet. Egyiket így, másikat úgy játszottuk. Örültünk, nevettünk, meghatódtunk. Hangosan szólt az ének, némelykor pedig megállt a levegő, tapintható volt a csend. Énekeltünk kánont, néha biciniumot is, magyar népdalt, sokat-sokat.
Nézem a képeket – a foglalkozásokon készültek: Luca mosolyog rám, csillagszemű. Ha tovább lapozok, ott látom Dorkát, aki huncutul lehajtja a fejét, úgy kukucskál. Egy másik oldalon Marcit, aki a hegedűtől mindig hihetetlenül lázba jött. Aztán Benedek, nagyon nehéz volt elválni tőle, amikor bölcsődés lett, és Bora, akinek a nagyobb testvére is régi, Ringatóra járó baba volt. Ott vannak mindannyian, kicsi barátaim: Terka, Fülöp, Rozi, Máté, Lili, Zita és a többiek… Raktározgatják az élményeket, gyűjtögetik, gazdagodnak.

Bíztatás – „Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” Ez a Ringató mottója. Nem felszólítás, hanem kérés, bíztatás. Mindazoknak szól, akiknek kisgyermekük van, vagy éppen kisgyermeket bíztak a gondjaira. Nem kell félni a saját hangotoktól! Senki nem fog rátok szólni, vagy kinevetni, ha mondókáztok, énekeltek. Ez az egyik legfontosabb, amivel a kisbabátok lelkét táplálgathatjátok. Anya hangja, apáé, és persze közben az ölelése, szeretgetése. Ne azért énekeljetek a kicsinek, hogy megtanuljon valamit, ne azt számoljátok, hogy hány dalt, mondókát tud már, hanem azért énekeljetek, játsszatok vele, hogy örüljön, hogy együtt örüljetek, jól érezzétek magatokat.

Még egy kis bíztatás – Ha lapozzátok a könyvet és a kottákra bukkantok, ne ijedjetek meg! Persze vannak, akik tudnak kottát olvasni, de vannak olyanok, akik nem. Rájuk is gondolni kell. A könyvhöz mellékelt CD segít rátalálni a dallamra. A kották melletti számozás azonos a CD-n felhangzó dalok számával. Egyszerű felvételek ezek, nem a megszokott igazi zenehallgatásra szolgálnak, hanem segédanyagok a daltanuláshoz.

Nem „gyerekkönyv” – Felnőtteknek szól ez a könyv. Szülőknek, nagyszülőknek, gondozónéniknek, óvónéniknek. Bőséges gyűjtemény, mindenki talál benne kedvére valót.

Végül – Itt kellene most szerepelnie több ezer névnek, felnőtteknek, gyerekeknek, akikkel valaha találkoztam a Ringatókon, vagy máshol, akikkel együtt játszottam, énekeltem, hogy megköszönjem nekik, hogy újra meg újra eljöttek közös örömmé varázsolva ezeket az órákat.

Köszönöm a kolleganőimnek szerte az országban, akik hasznos gondolataikkal, véleményükkel mindig mellettem állnak, és már ők is viszik azt a „fáklyát”, amit valamikor Forrai Katalin adott a kezembe.
Köszönöm Hodos Szilviának (és Gáll Viktóriának) a CD-n felcsendülő hegedű- és furulyaszót, Fiskus Olgának,  Herzka Ferencnek és Andrási Tamásnak a kedves képeket, valamint kiadóm munkatársainak hozzáértő munkáját. Köszönet minden szülőnek és nagyszülőnek azért, hogy lefényképezhettük őket, és így gyönyörű babáikkal illusztrálhattuk ezt a könyvet.

Szeretettel ajánlom mindannyiuknak és a zeneszeretőknek ezt a könyvet!

 

   

Gállné Gróh Ilona
www.ringato.hu


 

   A könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Ajánló:

Daloljatok, daloljatok egy kicsit, hadd táncoljak, hadd mulassak egy kicsit - énekelhetné az a 15-25 totyogó vagy még kisebb gyermek, akik anyukájukkal együtt részt vesznek a Ringató foglalkozásokon. A picik itt ismerkednek meg először zenei anyanyelvünkkel, költészettel, tánccal. A nagy elődök, Kodály Zoltán és Forrai Katalin útját követi Gállné Gróh Ilona a Ringatóval. Ez a könyv pedig mindenki számára megőrzi, hozzáférhetővé teszi a Ringatók kincsét, hogy növekedjen, tisztuljon tovább akár a bölcsődei csoportszobákban, vagy otthon, a gyermekszobákban.

Kiss
Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteményének vezetője


A Ringató foglalkozásokon a szülők kisgyermekükkel együtt élik át a közös éneklés és a játék élményét. E kettő együtt olyan életre szóló élményt szülőnek és kisgyermekének, amelynek hatásaként az éneklés mindennapos lehet a családokban. Szeretném kiemelni, hogy mindez milyen erősen segíti a gyermekek értelmi, nyelvi és érzelmi fejlődést, nem is beszélve az anya-gyermek kapcsolatra, a kötödés erősségére gyakorolt nagyszerű hatásáról.

Csépe Valéria, akadémikus, kutatóprofesszor, az MTA főtitkárhelyettese 


A könyv bemutatójára 2009. december 19-én, szombaton,
a
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében került sor.
A képes beszámolót itt láthatják:


Rendezvényeink
Szeretettel...
Ringató a Könyvfesztiválon

Ringató

Ringató

... és az
Ünnepi Könyvhéten

Ringató

Gállné Gróh Ilona Ringató dedikálás


2010. novemberi cikk a Ringató könyvről a
Meseutca.hu oldalon.

Dér, dér diridér .... Könyvajánló a Könyves Extra magazinban


Itt láthatják a Duna TV Híradójának a beszámolóját a könyv bemutatójáról (22:53 percnél).


Az alábbi köszönő levelek igazolják, milyen örömet szerzett a könyv megjelenése:

Kedves Ilona!

Ezt a két fotót ma készítettem a két és fél éves nagyobbik lányomról. Miután hazaértünk a délelõtti Ringató foglalkozásról, kislányom ölébe vette a babáját és most Õ adta át tudását, Õ szórakoztatott... , énekelt, mondókázott a Ringató könyvbõl.

Nagyszerű programot dolgoztak ki, már látszik a pozitív hatása! Köszönjük!

(egy anyuka)

 

Kedves Ili!

Ismeretlenül is gratulálni szeretnék ahhoz, amit létrehoztál! Pécsett élünk családommal, Kislányommal Baliné Valkai Anita foglalkozásaira járunk több mint egy éve, amit egyszerűen imádunk. Természetesen megvásároltuk a Ringató könyvet is, ami nagy kincs - hiánypótló, hiszen Forrai Katalin Jár a babáján kívül alig van ilyen mű, ráadásul külön csodás, hogy KOTTÁK is vannak benne - én is furulyálok Johannának - illetve, hogy csak a dallam szerepel a CD-n, így nagyon könnyű egy-egy ismeretlen új dalt megtanulni!
Lelkesen várjuk a könyv folytatását, hiszen az elsőt lassan "kívülről fújjuk", ami gondolom a célod is volt. :)
Még egyszer további sok örömöt a zenélésben, éneklésben és jó egészséget, várunk Pécsre márciusban ...

Egy lelkes és hálás anyuka Pécsről

♦ 

Kedves Ili (Néni)!
Nagyon boldogok voltunk, hogy eljutottunk végre az első nagy közös Ringatóra..... 
Nagyon szépen köszönjük azt a sok sugárzó energiát, lendületet, gyönyörű dalokat és mondókákat, amiket most már itthon is szorgosan gyakorolunk (kislányom vezényletével, mert általában neki jut eszébe, hogy most melyiket mondjuk...) Igazán most lett csak értelme annak is, hogy egy évvel ezelőtt megvettük a ringatós könyvet, mert most már az ismert hangokat sokkal könnyebb előidézni belőle... Csak mintegy emlékeztetőül veszem elő, és nagyon gördülékenyen "ringatunk" itthon is :). Néha mi ketten Lujzival, néha Lujzi Macival...vagy valamely társával.. De tökéletesen működik!!!  ...

Szeretettel: egy ANYUKA a sok közül, aki hálás, hogy megismerhetett...


Drága Ili!
Otthon jártam az ünnepek alatt és megvettem a most megjelent könyvedet. Köszönetet szeretnék mondani, mert nagyszerû segítség az itteni munkámhoz a gyûjtemény.
Annyira örülök neki és már alig várom, hogy néhány új dalt, játékot megmutathassak a babáknak és anyukáknak! Talán sikerül rendelni is belõle a jövõben, mert az anyukáknak is nagyon hasznos lenne, majd bátorítom õket, számukra kiváló segítség a CD is..
Olyan jó, hogy van még otthon, aki igaz értékeket képvisel és ilyen sikeresen adja tovább! Olyan jó, hogy van kitõl tanulni!
Köszönöm szépen a könyvet és a lelkesítést!

Szeretettel:
(egy lelkes londoni olvasó) Kedves Ili!
Karácsony előtt fogtam kézbe a KÖNYVET!!!!!!!   CSODÁLATOS!!!!!!!!!!!!!!!!!   Szívem szerint minden Édesanyának a kezébe adnám!!!!!!! Mi a bölcsődébe is megvásároltuk, s minden kedves ismerősömnek jó szívvel fogom ajánlani!!!!!!! ....
(egy dunaújvárosi bölcsőde gondozónője)
Kedves Ili!
A könyv egyszerûen gyönyörû, fantasztikus, és nagyon hasznos! Köszönöm szépen!
Ili, amit te tettél a ringatóddal, az hosszú idõn át fogja meghatározni nemcsak azok életét, aki nálad ringtak és ringattak, hanem már ma is sokkal többekét, akik azon gyökerekbõl nõttek, és már sokan vannak ebben az országban. Szerintem erre mondják, hogy életmû.
Sok szeretettel gratulálok neked!
(levél a Kossuth Rádióból)


Interjú Baliné Valkai Anitával, a pécsi Ringató-foglalkozások vezetőjével a 2011. tavaszi Könyves Extra - Szakkönyvajánló 11. oldalán!

Nincs még vélemény!Jelentkezzen be az oldalra, és írja meg véleményét!


Gállné Gróh Ilona

Énektanár, karvezető; nevéhez fűződik a Ringató elnevezésű, kodályi elvekre épülő, nagy sikerű kisgyermekkori zenei nevelési program működtetése. Hosszú évek óta foglalkozik az óvodai zenei neveléssel; 13 évig tanított a szekszárdi főiskolán leendő óvónőket, tanítókat. Ennek a munkának az első lépéseihez Forrai Katalin, Kodály Zoltán tanítványa, világszerte ismert zenepedagógus nyújtott számára segítséget. Az elmúlt években munkájában a legtöbb feladatot a Ringató-foglalkozások megtartásán túl a módszertani tanfolyam, az országos hálózat kialakítása, valamint a foglalkozásokhoz kapcsolódó egyéb programok szervezése jelentették. Ezen kívül különféle konferenciákon, rendezvényeken tartott előadást a kisgyermekkori zenei nevelésről.

Kapcsolódó termékek

Áttekintés a családról II. (Animula Kiadó)

Szerző:

Internetes ár 2 950 Ft

db

Részletek

Meghökkentő agykontrollsikerek (Magánkiadás)

Szerző:

Internetes ár 1 750 Ft

db

Részletek

Isten bohócai

Szerző:

Internetes ár 3 380 Ft

db

Részletek

Az ember és kicsinye (Az ember és kicsinye)

Szerző:

Internetes ár 3 699 Ft

db

Részletek

Romológia-ciganológia

Szerző: Forray R. Katalin

Internetes ár 2 384 Ft

db

Részletek

Gyermekpornográfia az interneten (Bíbor Kiadó)

Szerző: Parti Katalin

Internetes ár 5 040 Ft

db

Részletek
Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: nemeth.istvan@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat