Könyvek, E-bookok
Ismertető
Tartalom
Vélemények
A szerzőről

Nemzetközi választottbíráskodás (HVG-ORAC)

Megjelenés2010-00-00
Méret: A/5
Terjedelem300
Kötés
ISBN9789632581002
Jelenleg rendelhető.

Ár: 4 500 Ft

Internetes ár: 4 500 Ft

Megrendelés

 
Nyomtatott formában
4 500 Ft

db

A könyv súlyponti témája a választottbíráskodásról szóló 1994. évi LXXI. törvény létrejötte és az azon alapuló (választott)bírósági gyakorlat. Tükrözi azt a folyamatot, ahogyan az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) által kidolgozott, a kereskedelmi választottbíráskodás szabályozásának harmonizálását célzó Mintatörvény hazai adaptációja megtörtént. A fentiek ismertetése közben a mű e szakterület részleteiben kevésbé tájékozott olvasóhoz is közel hozza a választottbíráskodást.
Áttekinti az intézmény jellemzőit, valamint szabályozásának és gyakorlatának rövid, „egyetemes” és hazai történetét. Dióhéjban ismerteti a nemzetközi kereskedelmi választottbíráskodás területén lezajlott jogegységesítés folyamatát, majd részletesen szól az UNCITRAL Mintatörvényről (angol megnevezése után: MAL), amely mára valóban a korszerű, nemzeti szabályozások modelljévé vált. Ismerteti annak a közelmúltban véghezvitt módosítását, s a MAL egyes cikkeinek tárgyalásánál összehasonlító-jogi példákat hoz arra nézve, miként vette át egy-egy ország jogalkotása az adott szakaszt (vagy annak lényegét), és hogy az alapul szolgáló cikk miként tükröződik a nemzeti jogalkotásokban.
Ezt követi a külföldi választottbírósági ítéletek elismeréséről és végrehajtásáról szóló New York-i Konvenció és az ahhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések, így a 2006-ben közzétett UNCITRAL-Ajánlás ismertetése. A III. fejezet központi témája maga a Vbt., és az annak alapján kialakult bírósági és választottbírósági gyakorlat. Ezt követi az eljárási szabályzatokról szóló fejezet, amely ismét egy „mintából”, az UNCITRAL Választottbírósági Szabályzatából kiindulva részletesen, és a napi gyakorlat kérdéseire összpontosítva tárgyalja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Választottbíróság Eljárási Szabályzatát. Az V. fejezet ismerteti a WTO-n belüli vitarendezést, valamint a Washingtoni Egyezményt és azzal összefüggésben az ICSID-eljárást is. Az utolsó fejezet az ismét „divatba jött” egyes alternatív vitarendezési módokkal - mindenek előtt a közvetítéssel (mediációval) -, azok variációival foglalkozik, illetve külön alfejezetben ismerteti a közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvényt.
A könyv az elmélet és az intézményrendszer – nemzetközi kitekintést is adó - ismertetése mellett mindvégig a gyakorlati kérdésekre összpontosít. A mű kézikönyvkénti használatát elősegíti a Vbt. szövegének, a New York-i Konvenció hivatalos angol nyelvű változatának, valamint az UNCITRAL-Ajánlás angol szövegének függelékként történő csatolása.
A könyvet ajánljuk mindenkinek, akinek a választottbíráskodás elméleti és gyakorlati kérdéseihez munkája vagy tanulmányai révén köze van/lehet, vagy a téma iránt egyébként érdeklődik.
Szerző: Horváth Éva

 

Nincs még vélemény!Jelentkezzen be az oldalra, és írja meg véleményét!


Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life
  • Érted vagyunk - 10 tanács szülőknek
  • Gyermekeink és a hit
  • Anyanyelvi észtekergető - Kreatív nyelvi feladatsorok 6-7. és 8-10. osztályosok számára
  • Szabaduljunk meg lelki terheinktől - Éljünk könnyebben!
  • Olyan undokok vagytok! – Ahogy a szülők, óvónők a gyermeki konfliktusokat megoldhatják


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: nemeth.istvan@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat