Ismertető
Tartalom
Vélemények
A szerzőről

Közpolitika (HVG-ORAC)

Megjelenés2010-00-00
Méret: B/5
Terjedelem412
Kötéskartonált
ISBN978-963-2581-06-4
Jelenleg nem rendelhető.

Ár: 4 500 Ft

Internetes ár: 4 500 Ft

Megrendelés

 
Nyomtatott formában
4 500 Ft

Szerző: Gajduschek György, Hajnal György

 

A „közpolitika” kifejezés a kormányzat valamely társadalmi problémára adott, többé-kevésbé szisztematikus válaszára utal. Egy másik meghatározás szerint: a közpolitikai folyamat során a kormányok politikai vízióikat programokba és intézkedésekbe ültetik át, azért, hogy „eredményeket”, azaz a mindennapi életben szükséges változásokat valósítsanak meg. A politológus számára pedig a közpolitika a politika tartalmi oldala; egy-egy probléma megoldására alkalmazott politikai irányvonal. Ilyen értelemben beszélünk gazdaságpolitikáról, szociálpolitikáról, agrárpolitikáról, romapolitikáról, stb.
A közpolitika fogalma Magyarországon csak az utóbbi évtizedben vált ismertté, előbb a szakemberek szűkebb köre, majd a szélesebb közönség előtt. „Nyugaton” a kormányzati tevékenység értelmezése – a tudományban és a közbeszédben egyaránt – jelentős részben a „közpolitika” fogalmi kereteiben zajlik. Egy adott kormányzat értékelése, legalábbis részben, az általa működtetett közpolitikák eredményességéről és hatékonyságáról folytatott vita keretei között történik.
Ez a könyv megismertet a közpolitikai szemlélettel és annak lényeges elemeivel: a közpolitika fogalmával, a közpolitikai szereplőkkel és a közpolitikai eszközökkel, de mindenekelőtt magával a közpolitikai folyamattal annak tényleges működésében; vagyis ahogy a közpolitikák különféle politikai szereplők, a magán- és csoportérdekek, a civil szervezetek és az állampolgárok értékítéleteinek kölcsönhatásában kialakulnak és megvalósulnak. A kötet gyakorlati orientáltságú – abban az értelemben, hogy segítséget, konkrét technikákat is ajánl a közpolitikák kialakításához és megvalósításához. Éppen ezért haszonnal forgathatják mindazok, akik a közszektorban – mindenekelőtt a közigazgatásban, a közszolgáltatások menedzseri pozícióiban, önkormányzati képviselőként, egy civil szervezet képviseletében – dolgozva részt kívánnak venni a közpolitikák formálásában vagy megvalósításában, de azok is, akik egyszerűen csak szeretnék jobban megérteni, hogyan születnek és hatnak az őket is érintő, közügyekben hozott döntések.

 

Kézirat lezárása: 2010. június 30.

A kötet személyes átvételére a Dialóg Eötvös Könyvesboltban van lehetőség.

Nincs még vélemény!Jelentkezzen be az oldalra, és írja meg véleményét!


Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life
  • Érzékelésfejlesztő foglalkozások
  • Békében élni szüleinkkel – Ahogy a konfliktusaink feloldhatók
  • Gyermekeink és a hit
  • Hálóban - Hogyan óvjuk meg gyermekeinket az internet veszélyeitől
  • A léleknek idő kell


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: nemeth.istvan@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat