Sajtó/média számára

EDIZON TAMÁS A JÓZSEFVÁROSI PIACON

2010. 01. 21.

Tóth Mihály, a büntetőjog professzora, a pécsi egyetem jogi karának tanszékvezetője már második alkalommal mutatja meg, hogy szakterületének tudományos igényű művelése és oktatása mellett a jó értelemben vett ismeretterjesztés sem áll távol tőle.

Első rendhagyó jogesettára Az Ószövetségtől a Pink Floydig címmel 2005-ben jelent meg. Már ez a kötet megmutatta, hogy szerzője rendelkezik azzal a tudomány emberei körében nem olyan gyakori képességgel, hogy képes egy tudományág alapvető összefüggéseit laikusok számára is érthetően elmagyarázni. A nemrég megjelent folytatás csak tovább erősíti ezt a képet.
A kötet hasonló szerkezetet követ, mint pár évvel ezelőtt megjelent előzménye: feldolgoz népszerű meséket, irodalmi műveket, bőven merít a magyar és az egyetemes történelem ismert „sztorijaiból”, ideértve ismert hazai és külföldi bűnügyeket. A zsinórmérték mindig a magyar Büntető Törvénykönyv hatályos szövege: ez alapján kell minősíteni minden tényállást, megtörtént és fiktív esetet egyaránt.
A merítés pedig óriási: szerepel a könyvben többek között az angol humorhoz méltó, morbid Monthy Python-epizód, melyben a tömeggyilkos magától értetődő természetességgel állítja maga mellé az egész tárgyalótermet, hogy a végén a bíró szinte bocsánatot kér, amikor kiszabja a pár hónapos (!) börtönbüntetést. De elgondolkodhatunk az 1972-es müncheni olimpián történt merénylet büntetőjogi összefüggésein, vagy akár a honi politikatörténet hírhedt Tocsik-ügyének minősítésén.
Ebből is látszik, hogy a sikeres ismeretterjesztő munkához alapvetően két dolog szükséges. Egyrészt biztos szakmai tudás, amit át lehet adni. A szerzőnek ez nyilvánvalóan rendelkezésére áll, hiszen pályája során nemcsak oktatóként és kutatóként, hanem gyakorló ügyészként a vádat képviselve is szerzett tapasztalatokat. Ez a sokoldalú tudás a mű szövegén is érződik: a szerző érthetően, és igen szórakoztatóanírja le az eseteket. A másik feltétel ezzel szorosan összefügg: a tudományos kutató csak széles látókör, műveltség birtokában képes kilépni szakmája szűk keretei közül, és laikusokat is megszólítani.
Mindez persze nemcsak a sikeres tudományos ismeretterjesztés, hanem a minőségi felsőoktatás „receptjéhez” is szükséges. Ehhez a recepthez ajánlunk most egy nélkülözhetetlen hozzávalót: egy igazán minőségi, érdekes, izgalmas tankönyvet.

Fazekas János

Tóth Mihály: A mitológiától a Beatlesig
Rendhagyó bűnügyi jogesettár – megoldásokkal.
Dialóg Campus Kiadó, Budapest – Pécs, 2009.

Hozzászólások
Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life
  • A léleknek idő kell
  • Gyermekeink és a hit
  • Kis méregzsákok - Építsük le az agressziót játékokkal!
  • Olyan undokok vagytok! – Ahogy a szülők, óvónők a gyermeki konfliktusokat megoldhatják
  • A lustaság dicsérete - Amikor a fegyelem és buzgóság csak ártanak


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: nemeth.istvan@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat