Sajtó/média számára

AZ ÚJSÁGÍRÓI MUNKA MAGÁNYOS HŐSE

2009. 05. 08.

Sok fiatal jön hozzám érdekes riportötlettel, megvalósításra váró szinopszisokkal – meséli Havasi János, a Magyar Televízió szerkesztőségvezetője, miközben frissen érkezett könyvét dedikálja a Könyvfesztiválon. – Ilyenkor mindig visszakérdezek: gondolt már arra, hogy az forgassa le a filmet, aki a legjobban tudja, mit szeretne látni a képen – azaz: saját maga?

A videóújságírás  amolyan „kettő az egyben” tevékenység: az operatőri és szerkesztői munkát egy személy végzi. Sőt, nem is csak „kettő” az „egyben”: a videoriporter ugyanis egy személyben technikus, gépkocsivezető, esetenként bozótharcos, diplomata és rövidtávfutó. A videóújságírás nem ördöngösség, hanem egy megtanulandó szakma tippekkel, trükkökkel:  Az egyszemélyes stáb pont ilyen tippek, trükkök, szakmai fortélyok gyűjteménye.

Kezdjük az általános etikai és viselkedési szabályokkal! Lehet-e videomellényt húzni az öltönyhöz? Lehet-e gátlástalanul filmre venni mindenkit egy közterületi rendezvényen? A videoriportereknek mind a szerkesztői, mind az operatőri szakma előírásaival tisztában kell lenniük. A technikai előkészületek, majd a helyszíni teendők is rá hárulnak: a könyv egész fejezeteket szentel ezeknek a témaköröknek. Sokszor apró nüanszokon múlik egy anyag sikere, a VJ (videóújságíró – videojournalist) felelőssége, hogy fel legyen töltve az akkumulátor, kéznél legyen a megfelelő lámpa, mikrofon, állvány és az a tudás is, hogy a rendelkezésre álló kettő kézzel hogy tud egy (legalább) négykezesre komponált munkafolyamatot elvégezni.

Egy perc sem maradhat kihasználatlanul – ez a videoriporter legfőbb mottója. Minél előbb „el kell ejteni a vadat”, szólásra bírni a Nagyon Fontos Személyeket, akár csak egy kétperces interjúra is (ha ügyes, úgyis több lesz belőle), rögzíteni a vágóképeket. Az elkészített anyag utómunkálatait is nagy odafigyeléssel kell végeznie, melyhez szintén segítséget nyújt a könyv.
Ha minden rendben, a videoriporter álmából felébresztve, szakmai tudásának és gondosan előkészített felszerelésének birtokában rohan a „terepre”, akkor is adódhatnak kemény szituációk. A kiszemelt interjúalany nem szívesen áll kötélnek, tömegben, tumultusban kell forgatni, párás időben vagy éppen ellenséges közegben. Havasi János, aki maga is gyakorlott VJ, olyan tanácsokat ad ezekre a helyzetekre, melyek nagy részét saját tapasztalatából gyűjtötte. A könyv tele van személyes sztorikkal, amik a svenkek és statívok leendő mesterein kívül a laikus olvasót is érdekelhetik.

A videóújságírás egyre elterjedtebb, divatos műfaj. A videóújságírás keserves, fárasztó, izzasztó, sokszor veszélyes szakma, de az érme másik oldalán ott csillog az újságírói szakmában annyira vágyott függetlenség, szabadság, kreativitás, ami – a szerzővel egyetértésben írva – megéri a fáradságot.

Schenk Borbála

Havasi János: Az egyszemélyes stáb

Dialóg Campus Kiadó

2009

 

Hozzászólások
Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: vasarlas@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat