Sajtó/média számára

ELVÁLASZT VAGY ÖSSZEKÖT?

2009. 03. 19.

Az európai uniós csatlakozás távlati politikai céljai között egy határok nélküli Európa szerepel. Egy olyan koncepció, amely túlmegy a schengeni elképzeléseken, és az együttműködésre épül. A kelet-közép-európai országok számára különösen fontos kérdés: valóban megszűnhetnek-e az országhatárok, és ha nem, mi lesz a sorsuk, elválasztanak vagy összekötnek minket?

Mezei István, az MTA tudományos kutatójának könyve a határjelenségre egy új szempontból tekint: létrejöhet-e egyfajta együttműködő határvidék? A kérdés nemcsak emberi, politikai szempontból lényeges, hanem gazdasági aspektusból is – mondhatni – húsbavágó egy olyan Európai Unióban, amely erőteljesen épít a regionális együttműködésekre. Az efféle együttműködésnek sokrétű alapot adhatna a két ország közös történelme – sokszor azonban pont a közös múltból eredő, máig ható konfliktusok nehezítik meg a közös munkát, fejlesztéseket.

Mezei igen alaposan feltérképezi a magyar-szlovák határ menti együttműködés történetét. Kitér a gazdasági, lakossági, testvértelepülési, civil kapcsolatokra egyaránt, áttekinti az eddigi eurorégiós próbálkozásokat is. A tudományos, szenvtelen elemzés határain belül maradva határozottan fogalmazza meg kritikus észrevételeit a szerző, akit bevallottan nem tett fel „rózsaszín szemüveget”. „Arra kerestem választ, hogy a Kárpát-medencében együtt élő két nép között milyen tényezők gátolják a szoros regionális együttműködést” – írja a Dialóg Campus Kiadó honlapján személyes hangú könyvajánlójában.

Pedig nem is kéne mindig hatalmas erőfeszítés olyan közös projektek elindításához, melyek megkönnyíthetnék a határ menti, az országos politika fő sodrából gyakran kieső települések lakóinak életét. Kiválóak például  a turizmus helyi adottságai, de ez önmagában nem elég: kirándulóhelyeket kell kialakítani, s azokat rendben tartani, tudatos marketing-tevékenységet folytatni – sorolhatnánk a teendőket. A határ menti együttműködés a könyv szóhasználatával élve belső indíttatásra vagy külső ösztönzésre építkező folyamat. A mi politikai kultúránkban ezt olvasva szokás kényelmesen hátradőlni, és várni a nagybetűs Külső Ösztönzésre, sokszor elfelejtkezve arról, hogy belső indíttatás magával hozhatja a külső támogatást is. Országhatárainkon belül és a határ menti mindennapokban is.

Sok tényező kell ahhoz, hogy a határ menti kapcsolatok megfelelő­en működjenek. Olvassunk, tájékozód­junk róla, tegyünk érte, és a szerző szavait idézve: „Kedves Olvasó! Legyünk reménységgel!”

Schenk Borbála

Mezei István:
A magyar-szlovák határ menti kapcsolatok esélyei

Dialóg Campus Kiadó
Budapest

2009

Hozzászólások
Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: nemeth.istvan@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat