Sajtó/média számára

EGY KÜLÖNLEGES JOG TUDOMÁNYA

2009. 03. 18.

Egy-egy kiéleződő nemzetközi konfliktus – legyen az gázvita vagy bombázás – idején gyakran előkerülnek az unásig ismételt kérdések: hol van ilyenkor a nemzetközi jog? Ha valóban működik, hogyhogy itt tartunk?

A nemzetközi jog különleges jogterület: nincsen az országok ügyében kötelező jelleggel eljáró, az alanyai felett kötelező joghatósággal rendelkező, nincs egy egységes „törvényhozó” szerve, sorsa olyan entitásokra (az államokra) van bízva, akik sokszor épp tőle féltik saját szuverenitásukat. Igen nehéz dolga van tehát – mégis működik. Lehet, hogy számos esetben meg kell hátrálnia a reálpolitika javára, de a nemzetközi kapcsolatok kikerülhetetlen, egyre erősebb hangú szereplőjévé küzdötte fel magát az elmúlt évszázadokban, és nemcsak a nagyszabású konfliktusokban, hanem a mindennapokban is szorgalmasan dolgozik. Szabályozza a diplomáciai és konzuli kapcsolatokat, védi az emberi jogokat, megszabja a környezetvédelem vagy akár a nemzetközi légi közlekedés alapvető rendelkezéseit, és a sort folytathatnánk számos kevésbé látványos, a mindennapi életben mégis kikerülhetetlen területtel.
Akárhogy is értékelje szerepét, minden jogásznak, és minden külpolitikával, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakembernek ismernie kell ezt a folyamatosan változó, fejlődő jogágat. Az ő figyelmükbe ajánlom a magyar nemzetközijogász-szakma egyik kiemelkedő képviselője, Bruhács János legújabb munkáját.

Az új Nemzetközi jog I. tankönyv a Dialóg Campus Kiadónál korábban megjelent mű átdolgozott, bővített, javított változata.  Az „Általános rész” alcímet kapta, hiszen a bennefoglalt tudás nélkül (nemzetközi jog alapfogalmai, jogforrások, szerződések joga, nemzetközi felelősség, vitarendezés) nem lehet elmélyedni az egyes szakterületek ismereteiben.

Élénk várakozás és nem kevés elvárás övezte a pécsi professzor új könyvét. A hallgatók részéről elsősorban az az igény fogalmazódott meg, hogy az előző kiadáshoz hasonlóan áttekinthető, tanulható könyvet kapjanak a kezükbe, ami emellett még (naná!) érdekes is, és anélkül nyújt áttekintést a nemzetközi szabályozás  bonyolult rendszeréről, hogy elveszne a részletekben. A szakma elsősorban tudományosan megalapozott, friss tudást kínáló munkára számít, amely a nemzetközi jog kevésbé egyértelműen megítélhető jelenségeit (például a feltétlen alkalmazást igénylő normák körét) is objektíven mutatja be. 
A Nemzetközi jog I. láthatóan igyekszik ennek az elvárásözönnek megfelelni. Szedése, tagolása egyértelműen tanulásbarát, gazdag írott és internetes irodalomlistával segíti az olvasó széles körű tájékozódását. Az egyes fejezetek végén külön-külön is megtaláljuk a monográfiák, szakcikkek jegyzékét, amelyek az adott témában lehetőséget adnak az elmélyülésre.  Sok jogeset, nemzetközi jogi „kisszínes” gondoskodik arról, hogy a könyv mindemellett még érdekes is legyen. Hogy a nemzetközi jog ne csak egy megtanulandó tárgy legyen a sok közül, hanem „szívügy” is.

Schenk Borbála

 
Bruhács János: Nemzetközi jog I.

Dialóg Campus Kiadó, 2008
Hozzászólások
Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life
  • Gyermekeink és a hit
  • Anyanyelvi észtekergető - Kreatív nyelvi feladatsorok 6-7. és 8-10. osztályosok számára
  • Szüleink elengedése - Egy élet felszámolása
  • Érzékelésfejlesztő foglalkozások
  • Kis méregzsákok - Építsük le az agressziót játékokkal!


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: vasarlas@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat