Sajtó/média számára

EXPORTÁLHATÓ-E A DEMOKRÁCIA?

2009. 03. 18.

Iszlám és demokrácia a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Nem kell a külpolitikában különösebben jártasnak lennünk, hogy lássuk, igen nehéz témát választott Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, a könyv szerzője.

Működhet-e a „demokrácia-export”? Összeegyeztethető-e az iszlám ideológia egy demokratikus államberendezkedéssel? A kérdésekre adandó válasz nemcsak a modern amerikai külpolitika egyik sarokkövét jelenti, a világon szinte nincs olyan állam, amely megengedhetné magának, hogy ne gondolkozzon el ezen, és ne alakítsa ki a saját véleményét.

Fontos, egyben kényes témáról van szó, és a kapcsán folytatott vitában sokszor zsigeri hozzáállások csapnak össze érzelmileg túlfűtött érvekkel. A szenvtelen, épp ezért pártatlan tudományos megközelítés szerepe tehát sokszorosan felértékelődik. „A Közel-Kelettel foglalkozó kutató számára a legfőbb kihívás az objektív megközelítésmód alkalmazása.” – írja a szerző, aki bevallottan tudatosan törekszik arra, hogy ne essen a „védekező” vagy a „vészharangot kongató” tudós csapdájába.

Az Iszlám és demokrácia… című könyvet forgatva, láthatjuk, ez a megközelítés meghozta a gyümölcsét.

Demokráciaelméleti alapvetéssel kezdünk, nem kikerülve azt az ideológiai darázsfészket, hogy vajon a nyugati típusú demokráciamodell-e az, amit általános érvényűnek kell tekintenünk, ha e politikai jelenségre gondolunk. Ezt követően a szerző sorra veszi a demokratizálódás feltételeit kifejezetten a közel-keleti országokra koncentrálva, és feltárja a már létező hagyományokat, az importált rendszerek hatását a politikai gondolkodásra. A térség elemzésekor a vallási fundamentalizmus kérdése sem kerülhető ki: vajon mennyire egyeztethető össze a politikai iszlám a demokratikus folyamatokkal?

A gyakorlattal gazdagon fűszerezett tudományos elemzés után az USA demokrácia-terjesztő törekvéseiről kapunk áttekintést, majd a művet egy esettanulmány zárja, melyhez a szerző 2007 tavaszán egy jordániai nemzetközi kutatóintézet ösztöndíjasaként helyben végzett kutatásokat.
Csicsmann Lászlót személyesen ismerem már évek óta: szenvedélyes világutazó, lelkes és lelkiismeretes fiatal tanár és remek elemző. Könyve – amely PhD-ér­tekezésének bő­vített, aktualizált változata – példát adhat a doktorandusz-hallgatóknak: szisztematikus, alapos kutatásra épített, pontosan hivatkozott, a kényes kérdéseket is megfelelő távolságtartással kezelő munka, mely alapul szolgálhat a valódi érvekre épített, tartalmas szakmai vitákhoz.

Schenk Borbála szakkönyvajánlója


Csicsmann László:
Iszlám és demokrácia a Közel-Keleten és Észak-Afrikában

Dialóg Campus Kiadó
Budapest-Pécs
2008

Hozzászólások
Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: nemeth.istvan@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat