Ismertető
Tartalom
Vélemények
A szerzőről

A szabálysértési törvény magyarázata 2., átdolgozott kiadás (HVG-ORAC)

Megjelenés2014-10-10
Méret: A/5
Terjedelem812
Kötéskartonált
ISBN978-963-2582-37-5
Jelenleg nem rendelhető.

Ár: 6 900 Ft

Internetes ár: 6 900 Ft

Megrendelés

 
Nyomtatott formában
6 900 Ft

Szerző(k): Bisztriczki László; Kántás Péter

 

2012. április 15-én egy új, a jogalkotó célja szerint szigorúbb szankcionálási lehetőségeket tartalmazó, ugyanakkor gyorsabb eljárást biztosítani kívánó szabálysértési törvény lépett hatályba. Ekkor jelentettük meg a magyarázat első kiadását. Időközben általános hatáskörű szabálysértési hatóság lett a járási hivatal, ugyanakkor a tucatot is meghaladja azoknak a szerveknek és személyeknek a száma, melyek az évente milliós nagyságrendben kiszabott helyszínbírságolás jogkörével rendelkeznek. Nőtt az elzárással is sújtható tényállások köre is, így a rendőrség és a bíróságok „szabálysértési terhei” is növekedtek. Az utóbbi két év változásai – a jogorvoslati lehetőségek szélesítése, újabb bírságkiszabási módok és variációk megteremtése, egyes büntető eljárásjogi jogintézmények beemelése – a szabálysértési eljárás bonyolultabbá válását, a kódex további „büntetőjogiasodását” eredményezte.

Megjelentek a kártalanításra és a jogosulatlanul kiszabott bírságokra vonatkozó visszafizetés szabályai, az eljárás befejezése és megszüntetése pedig – fiatalkorú elkövetők vagy elzárásos szabálysértések esetén – sikeres közvetítői eljárás (mediáció) eredményeként is bekövetkezhet, hasonlóan a büntetőeljárásban évek óta alkalmazott mediációs eljáráshoz. Továbbá az utóbbi két évben – elsősorban az új Btk. dekriminalizációs módosításai okán – számos új tényállással (például vasúti szabálysértés, közérdekű bejelentő üldözése, iparjogvédelmi jogok megsértése) is bővült a szabálysértések száma.

Az egyre szövevényesebb szabályrendszerben tehát lehet számítani arra, hogy a területre jellemző jogalkalmazási, jogértelmezési gondok tovább bővülnek a minősítés és a büntetéskiszabás terén, de jól érzékelhető az is, hogy az utóbbi két év „módosítástömege” nem csökkenti az ügyintézői állomány hatásköri, bizonyítási, adatkezelési és végrehajtási problémáit sem.

A jogterület múltját, jogirodalmát, elvi és gyakorlati nehézségeit jól ismerő szerzők a 2014. július 1-jén hatályos normaszöveghez fűzött új kommentárral szeretnék a jogterület iránt érdeklődő közönség igényeit kielégíteni, ugyanakkor a jogalkalmazók munkájához is szeretnének – esetek bemutatásán, értelmezésén keresztül – kézzelfogható segítséget nyújtani.

 

Nincs még vélemény!Jelentkezzen be az oldalra, és írja meg véleményét!


Keresés
ÚJDONSÁGOK
Dialóg Life


Könyvesboltjaink

Dialóg Eötvös és

HVG-ORAC Könyvesbolt

1053 Budapest, Károlyi u. 17.
Telefon: 06-1-269-95-33
E-mail: vasarlas@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 10.00–18.00-ig

 

Dialóg Kaptár Könyvesbolt

7622 Pécs, Universitas u. 2/a
(a Tudásközpont mélyföldszintjén)
Telefon: 06-72-501-630
E-mail: kaptar@dialogcampus.hu
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9.00–12.00-ig és 12.30–17.30-ig

Hírlevél

Online
ügyfélszolgálat